Hur många gånger har du avgett nyårslöftet att gå ned i vikt? Det kanske börjar bra men till dess att semlorna dyker upp i februari har du börjat unna dig både det ena och det andra.
Det är ingen idé att du blir arg på dig själv – det är din hjärnas fel. Vi försöker helt enkelt hantera dagens obegränsade tillgång till kalorier med en stenåldershjärna programmerad för att jaga och hamstra mat bäst den kan. Den bästa, eller kanske enda, metoden för en långsiktig viktnedgång är därför att jobba med dina medfödda belöningssystem, inte mot dem. Välrenommerade KI-forskaren Martin Ingvar har tillsammans med medicinjournalisten Gunilla Eldh gett ut böckerna Hjärnkoll på Vikten och Hjärnkoll på Maten som sammanfattar vad vetenskapen har kommit fram till vad gäller hållbar viktminskning. Du kommer att bli förvånad.
– Om du förstår de drifter som ligger utanför den personliga viljan så kan du slippa bli lurad av din egen hjärna, förklarar Martin Ingvar.
Kolhydrater som vill ha mer
Det är inte hjärnstyrda hormoner i sig som får dig att äta men de sätter igång ett beteende som gör att du får i dig mat vilket helt enkelt gör det svårare för ditt medvetna jag att säga nej. Att se godiset vid ICA-kassan triggar igång en insulinkaskad som gör att hela kroppen skriker efter choklad. Men det går att bryta. I grova drag handlar det om att kolhydrater ger starkt sug efter nya kolhydrater.
– Att bara få rådet att äta mindre hjälper ingen till varaktig viktkontroll, skriver författarna.
Om man reducerar sitt kolhydratintag markant kommer ändringar i suget relativt snabbt men de första dagarna kan vara svåra.
– De flesta som byter till en kolhydratfattig kost blir lite vilsna i belöningssystemet innan det känns bra igen, berättar Ingvar.
– För vissa individer håller det till och med i sig upp till ett par månader.
Tålamod ger resultat
Viktnedgången skiljer sig också från person till person, men Ingvar har ännu inte träffat någon som inte går ned i vikt med den kosthållning som beskrivs i böckerna, kombinerat med en rask promenad minst tre gånger i veckan. Men tålamod ger resultat.
– Tre-fyra hekto i veckan är en lagom viktminskning, snabbare än så ska det inte gå. Däremot ska man vara rätt så radikal i reduktionen av sitt kolhydratintag om viktminskning är främsta målet. Det betyder inga sötsaker, ingen läsk, inga “synliga” kolhydrater alls, säger han med eftertryck.
Kom ihåg att vin och öl inehåller mycket kolhydrater, likaså frukt, rotfrukter och lättmjölk som man därför ska begränsa sitt intag av om man vill tappa kilon.
Fettet då, ska man reducera det?
– Hunger drivs av kolhydrater medan fett mättar. Det är mycket troligare att det dallrande fettförrådet kring din midja beror på överkonsumtion av socker än för mycket smör och ost, säger Martin Ingvar
Glöm alltså tallriksmodellen. Skippa bröd, ris, socker, flingor och godis helt, fokusera på ovan-jord-grönsaker och proteinkällor som ägg, kött och fisk, lägg till lite nyttiga fetter från avokado, nötter och olivolja. Svårare än så behöver det inte vara att ta första steget till en hjärna som jobbar med dig för att nå din målvikt istället för mot dig. Att gå ned i vikt handlar om personlig vilja men du kan göra processen lättare.
FOTO Natur och Kultur
Martin Ingvar och medicinjournalisten Gunilla Eldh har gett ut böckerna Hjärnkoll på Maten och Hjärnkoll på Vikten.